Zpět na Události
1. února 2021

MŠMT vydalo upravený Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání s platností od 1. 9. 2021

V upraveném RVP ZV se zavádí vzdělávací oblast Informatika (namísto předchozí vzdělávací oblasti Informační a komunikační technologie). Mezi klíčové kompetence je zařazena nově Digitální kompetence. Byly odstraněny některé dosud povinné vzdělávací obsahy z různých oborů. Finální podoba revize cílů vzdělávání, příkladů doporučeného učiva či hodinových dotací, a především způsob její komunikace vyvolal poměrně velký odpor širokého spektra aktérů vzdělávacího systému.

#zakladni #RVP, ŠVP

Zdroje

- MŠMT: Opatření ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání od 1. 9. 2021
- MŠMT: přehled změn v RVP ZV

Komentář

EDUin vnímá způsob provedení revize a její komunikaci jako maximálně nešťastné, potřebné revizi ICT to udělá spíše medvědí službu. Celá úprava bylo prosazena silou shora, tzv. „provzdušňování“ vzdělávacího obsahu bylo provedeno bez širší debaty s odborníky a podle EDUinu zasáhlo nevhodně ty oblasti vzdělávacího obsahu, které jsou důležité pro pochopení souvislostí. Také byla podceněna komunikace změny s učitelskou veřejností, podobně jako již v roce 2005.